Nog even het kerstmenu checken voor je cholesterol

Heb je een hoog cholesterol? Lees dit blog en check het kerstmenu nog even. Een wake-up call voor de feestdagen.

Met minder verzadigde vetzuren (frituur, gebak, snacks etc.) en meer groenten en fruit, kan je nog steeds een waanzinnig kerstdiner bereiden. Loop voor het diner, tijdens het diner en zelfs na het diner even een lekker wandelingetje. Goed voor de spijsvertering. Hoeft niet lang te zijn, 20 min. tot een half uurtje is voldoende.

Waarom is het goed om er zelf bij stil te staan?

Van iedere 100 sterfgevallen komen er 20 door hart- en vaatziekten, TWINTIG. In 80% van de gevallen is er wat aan te doen. Het aantal sterfgevallen kunnen we dus op eigen kracht terugbrengen naar 4 op de 100.

Hoe ga je werken aan je cholesterol?

Pas je leefstijl aan. Ga gezonder eten en meer bewegen. Na een paar weken kan je al aanzienlijke verbeteringen zien.

  • Concreet qua voeding: mijd verzadigde vetten zoals alles wat de frituur in gaat, snacks, gebak en volle melkproducten. Gebruik meer onverzadigde vetten zoals olijfolie, halvarine, noten, avocado, vette vis en volkoren producten.
  • Concreet qua bewegen: stap er op los. ca. 10.000 stappen per dag of ga fietsen, neem de trap, zet je auto wat verder weg.

Hoe zit het ook alweer met dat cholesterol?

Cholesterol heb je nodig voor aanmaak van lichaamscellen en hormonen. Je hebt 2 soorten: het goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol.

HDL helpt je om de bloedvaten open- en schoon te houden. LDL kan in de slagaderwand gaan zitten en da’s niet goed. HDL ruimt dat op.

Maar, daar zijn grenzen aan. Zijn er teveel LDL deeltjes? Dan kunnen je slagaders dichtslibben.

 

Wanneer zit ik goed?

Meten is weten. De optimale waarden zijn 5-3-1. Dit betekent:

  1. Het totale cholesterol moet onder de 5 zijn.
  2. Het slechte LDL-cholesterol onder de 3
  3. Het goede HDL-cholesterol moet hoger dan 1 zijn.

 

Hoe kom ik daar achter?

Ga naar https://www.da.nl/over-da/winkels/cholesterol-test of koop voor een paar tientjes een zelftest. Wil je hier meer over weten? Neem contact op via het contactformulier of bel direct naar Hans via +316 21 83 63 13.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

leefstijlcoach Breda