Stress verminderen en de juiste balans vinden.

Hoe sterk zijn jouw medewerkers bij moeilijkheden en tegenslagen? Hoe goed en snel kunnen ze zich aanpassen aan veranderende omstandigheden? Mooi als het allemaal tuimelpoppen waren hé?

Als we naar het verzuimpercentage kijken zijn er toch aanzienlijk minder tuimelpoppen dan we denken. Voor het eerst in twintig jaar komt het verzuimpercentage uit boven de 5%. Tegelijkertijd neemt ook de duur van verzuim toe. Met als oorzaak: psychische klachten. Niet alleen de werkdruk, maar ook de financiële zorgen door hogere rekeningen en mantelzorg neemt toe.

 Het ziekteverzuim kost Nederland meer dan 18 miljard euro per jaar. Wow. Wat kost het jouw bedrijf?

 

Hoe voorkom je uitval door stress en burn-out klachten?

We weten allemaal wel wat helpt: goed slapen, meer bewegen en gezond eten. Toch geeft dit niet altijd het gewenste resultaat. En het blijkt lastig te zijn om leefstijlveranderingen vol te houden. Daardoor ook verdomde lastig om te kunnen tuimelen.

Belangrijk advies: “Beslis niet voor de mensen waar mentale gezondheid over gaat.” Het allerbelangrijkste is dat de mensen de eigen regie weer in handen krijgen. Niet teveel tips en tricks van buitenaf dus, maar medewerkers zelf persoonlijke oplossingen laten aandragen voor eigen problemen. Mentale gezondheid is namelijk zeer complex en daarbij lopen werk en privé vaak door elkaar.

‘‘Het gaat meer om leren dat je kan veranderen dan wat je kunt veranderen.’’

De fases van gedragsverandering

Gedragsverandering gaat niet van de ene op de andere dag. Je moet door verschillende fases heen.

De eerste fase: er is er een soort weerstand tegen het feit dat je zou moeten veranderen. We zijn allemaal tegen beïnvloeding van buitenaf, en willen vaak niet erkennen dat we er zelf wat aan kunnen doen.

Mensen moeten er achter komen dat ze zelf ‘willen’ veranderen. En daarvoor moet je de juiste snaar weten te raken. Intrinsieke motivatie is key. Het is vrijwillig. Jij moet er zelf in geloven.

De tweede fase: mensen gaan twijfelen. ‘’Is het echt nodig? Dit ken ik niet hoor, is dit de juiste manier? Ik voel me hier nog niet fijn bij.’’ In deze fase is het erop of eronder. Een leefstijlcoach helpt je om door te zetten. Om het doel niet uit het zicht te verliezen. En daarvoor zijn argumenten nodig. Als mensen argumenten opschrijven, gaan ze geloven dat dit hun mening is. ‘Self persuasion’.

De derde fase: ‘Inertie’. Wat? Luiheid. We hebben de neiging om de status-quo te behouden, want dat kost weinig moeite. Dat is het bekende pad. Dat is handig, want gewoontes zorgen ervoor dat we niet constant over alles hoeven na te denken.

Heel fijn en mooi, die status-quo, maar niet als het op veranderen aan komt. Daarom helpt het om samen met een coach kleine stapjes te zetten. Begin eens met een concrete actie op een concreet tijdstip. Iets dat op dat moment prioreit voor je heeft om stress te verminderen en burn-out klachten te voorkomen.

Laat een leefstijlcoach je helpen

Wil jij ook meer kunnen tuimelen? Of wil je dat jouw medewerkers nog veerkrachtiger worden en makkelijker weer overeind komen? Bekijk hier mijn werkwijze voor particulieren en hier voor bedrijven. Wil je ook meer kunnen tuimelen laat het me weten.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

stress en burn-out klachten