Wie is er verantwoordelijk voor burn-out klachten?

Burn-out klachten en stress krijg je niet alleen van werken. 

Stress en burn-out klachten hebben relatief weinig met het werk te maken.

Toch voelt ca. 86% van de werkgevers zich verantwoordelijk voor de mentale gezondheid van het personeel. Dat pleit voor ze.

De rekening en de gevolgen komen voor vaak 100% op het bordje van de werkgever. Is dat wel terecht?

Werknemers kunnen zelf ook wat meer verantwoordelijkheid nemen over hun gezondheid. 

De cijfers liegen er niet om:

  • 41% van de werknemers ontspant te weinig;
  • 38% slaapt te weinig;
  • en 34% beweegt te weinig.

Een gezonde werkomgeving bieden is een werkgeversplicht, maar de werknemer heeft ook de plicht om goed voor zichzelf te zorgen. Die plicht schijnt moeilijk tegen medewerkers te gebruiken zijn.

Natuurlijk heb je je eigen gezondheid niet altijd in de hand. Vervelende gebeurtenissen in je leven of verkeerde genen hebben is pech. Iedereen heeft wel eens te maken met een mindere periode, verlies van een dierbare of ziektebeelden. Soms kun je er niets aan doen, maar je hebt wel in de hand hoe je ermee om kunt gaan. Je hebt zelf de controle over je leefstijl.

Veel druk die werknemers voelen creëren ze zelf. 

Veel mensen delen hun dag niet goed in, waardoor ze ’s avonds moeten doorwerken. Dat eist op een gegeven moment zijn tol. Je gaat over je grenzen heen, krijgt stress, en als dat langer aanhoudt zelfs burn-out klachten. Wie is hier verantwoordelijk voor jouw gezondheid? Jijzelf, of je werkgever?

Werknemers gaan ervan uit dat werkgevers vaak in actie moeten komen bij te hoge werkdruk.

“Ik voel me gestresst, jij moet daar wat aan doen.” Maar is dat wel eerlijk? Vaak liggen er persoonlijke problemen aan ten grondslag en toch krijgt de werkgever de rekening gepresenteerd. “Straks krijg ik nog een burn-out” kan voor een werkgever bijna als chantagemiddel voelen.

Is het de tijdsgeest, de nieuwe generatie die niet tegen stress kan?

De huidige generatie werkt minder, maar heeft wel last van werkstress. Praten we het elkaar dan aan? Is de werkdruk in de hoofden van werknemers heftiger dan die in werkelijkheid is? Het is vaak de sfeer die door het team zelf gecreëerd wordt. Druk zijn klinkt interessant. Als je druk bent, ben je belangrijk. En als iedereen tot ver na werktijd doorwerkt, is de kans groot dat je het zelf ook gaat doen. Daarnaast willen we overal bij horen, willen we alles weten, hebben we last van FOMO (fear of missing out), en vrezen we het moment van even niets doen, stilte.

Wat moeten we doen om stress en burn-out klachten te verminderen?

Het zou helpen als we wat minder willen. We moeten uit eten, meerdere keren op vakantie, van alles een feestje maken, in de stad wonen, een auto kopen. Dat zijn keuzes. Met minder kun je het ook goed hebben en gelukkig worden. Het gaat vooral om een zinvol leven te leven. Wat is je doel? Hoe houd je evenwicht tussen werk en privé? Waar liggen je grenzen en geef je deze ook aan? Zorg dat je helder hebt waar je naartoe wilt en waarom je doet wat je doet. Met zingeving help je jezelf in balans te houden.

Plan een gratis kennismakingsgesprek in met een leefstijlcoach

Een leefstijlcoach kijkt naar de verschillende factoren waardoor jij stress of burn-out klachten ervaart. Samen ga je op zoek naar de disbalans en zoek je oplossingen om die weer recht te trekken. Je leert meer over jezelf, waardoor je minder gevoelig wordt voor de mening van anderen. Je slaapt beter, hebt meer energie om te bewegen en dat zet een motor aan om lekkerder in je vel te zitten. Je krijgt weer de regie over je eigen leven.

Samen doen? Neem gerust contact op. Ik support je graag op weg naar een leven met minder stress en meer geluksmomenten.

 

Bron: trendrapport Nationale Nederlanden

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

leefstijlcoach Bredastress verminderen | burn-out klachten verminderen | tuimelen |