Honger-en verzadigingsgevoel

Hoe werkt het honger- en verzadigingsgevoel bij een mens? Bij het eten van een maaltijd komen de stofjes (hormonen) Ghreline en Leptine in actie. Ghreline activeert het hongergevoel. Het geeft een seintje aan je hersenen zodra je maag leeg begint te raken. Eenmaal in je hersenen aangekomen zorgt het ervoor dat je een hongergevoel krijgt, je gaat eten.

Leptine laat het hongergevoel verdwijnen. Leptine is actief in je vetcellen. Leptine geeft een seintje aan de hersenen zodra je voldoende hebt gegeten, dat duurt ca. 20 min. voordat het optimaal werkt. Je kunt stoppen met eten. Het is een rem op je eetgedrag.

Als de stofjes optimaal werken houden ze het lichaam redelijk in balans en is de kans groter om hetzelfde gewicht te behouden.

Echter, hoe meer vet(cellen) je hebt des te meer leptine in je lichaam. Al die leptine zendt continue signaaltjes aan de hersenen dat er genoeg voedsel is. Je zou zeggen ‘dat is mooi’ maar, de hersenen kunnen die overkill aan signaaltjes niet aan en worden minder gevoelig voor het stofje leptine. Het signaal ‘ik zit vol’ blijft achterwege. Je ervaart continue het hongergevoel ondanks dat je voldoende hebt gegeten.

Ook door slecht slapen en een te lange stressperiode raken de stofjes uit balans.

Vijf tips je honger- en verzadigingsgevoel in balans te houden:

  1. Eet rustig. Het stofje leptine doet er ca. 20 minuten over voordat het in je hersenen is verwerkt. Las een korte pauze in i.p.v.direct een tweede portie op te scheppen.
  2. Stop met het eten van suiker en snelle koolhydraten. Het stofje leptine wordt zo minder gehinderd om het signaal naar de hersenen sturen. Je krijgt eerder een verzadigingsgevoel.
  3. Eet eiwitrijk en vezelrijk. Je krijgt sneller een verzadigingsgevoel.
  4. Zorg voor een goede nachtrust, zo blijven de stofjes beter in balans
  5. Voorkom langdurige stress, zorg voor voldoende rustmomenten, wandel regelmatig en/of mediteer etc.

We willen je beetje bij beetje inzicht geven hoe alles met elkaar verbonden is. Kleine stapjes in je leefstijl maken al een groot verschil.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search