Kom uit de bedstee, m’n liefste

Soms kom je in de verleiding om je nog eens om te draaien als de wekker gaat? Niet doen. ‘Snoozen’ is geen goed idee. Je rust er niet van uit, sterker nog: het kan je REM-slaap verstoren. Die REM-slaap verwerkt juist je gebeurtenissen en emoties van de dag.Krijgen je hersenen hier niet genoeg tijd voor dan ben je de volgende dag extra moe en is het moeilijker je te concentreren.Wil je minder moe aan de dag beginnen, ga dan op tijd naar bed, liefst elke avond om dezelfde tijd. Sta ’s ochtends ook steeds op hetzelfde tijdstip op.

Als slapen niet lukt. Hoe komt dat en hoe los je het op?

Tijdens slaap krijgt je lichaam tijd om te rusten, afvalstoffen in de hersenen worden opgeruimd en herinneringen van de dag worden in je langetermijngeheugen opgeslagen. Tijdens de slaap gebeurt er van alles in je hoofd. Chemische processen worden gestart en zenuwen gaan anders werken.

Je hebt een waak- en slaapsysteem en bij slaap gaat er automatisch een schakelaar om. De slaapdruk en de biologische klok reguleren de slaap. Biologische klok is overdag actief en werkt ’s nachts minder. De slaapdruk loopt op gedurende de dag. Is het hoogst aan het begin van de nacht, je slaapt dan ook dieper.

Bij insomnia (slapeloosheid) werkt de schakelaar van slapen en wakker niet zo lekker. Je kunt niet goed slapen, wordt ’s nachts wakker en ligt een paar uur te woelen in je bed. 8% heeft hiermee te maken. Het waaksysteem blijft een beetje aan staan. Je blijft alert in je slaap.

Bij een normaal slaappatroon doorloop je een aantal cycli. Een cyclus duurt ca. 1.5 tot 2 uur. En dat herhaal je 4 tot 5 keer. Je hebt een ander tijdsbesef. Je weet wel wanneer je wakker bent, maar niet wanneer je slaapt.

Lig alleen op bed gedurende de benodigde slaaptijd. Je lichaam legt het verband tussen: ik lig in bed en ga slapen. Dat verband wordt zwakker als je je bed ook gebruikt als je wakker bent.

Pas je leefstijl aan:

  • niet zwaar tafelen
  • voldoende beweging (juist niet flink sporten, je activeert het waakritme in je biologische klok)
  • een dutje tussendoor mag niet langer dan 20 min duren en het liefst aan het begin van de middag. Zo kan de slaapdruk weer oplopen tegen de tijd dat je naar bed gaat.
  • geen blauw licht.

Een slaapprobleem is chronisch als het langer dan 3 maanden duurt. Oorzaak kan zijn: burn-out, stress, psychische problemen, ingrijpende gebeurtenissen, verlies van werk, bepaalde karaktertrekken zoals controledrang, neurotische aanleg, perfectionisme.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search